Plåt

Det finns flera processer för bearbetning av plåt, och alla kräver en hög nivå av skicklighet. Den vanligaste av dessa processer är blankning. I denna process skärs ett blankt stycke metall från ett ämne. Den överblivna metallen är den tomma delen, medan den tomma delen är den nödvändiga produkten. Finstansning innebär fina toleranser och klämkraft, medan stansning liknar den förra men använder en stanspress.

Borrmaskiner använder till exempel borrar för att bearbeta hål på ett arbetsstycke. Även om noggrannheten för denna typ av borrning är låg är den ett bra val för små hål. Med hjälp av ett specialverktyg kan en specialiserad borr ersätta borren. Andra ytbehandlingar för plåtprodukter inkluderar tråddragning, plastspray eller pulverlackering. Svartningsbehandlingar är också ett vanligt alternativ. Vissa företag använder en kombination av dessa processer för att ge en produkt ett unikt utseende.

Många metaller kan bearbetas till plåt. Processen är komplex, eftersom det krävs olika egenskaper för att materialet ska vara användbart. Dessa egenskaper dikterar också vilka typer av verktyg som används. Handverktyg inkluderar filning, järnsågar, tång, hammare och blindnittång. Elverktyg inkluderar orbital slipmaskiner, lödkolvar och lasrar. Ett företag kan använda en kombination av någon av dessa metoder beroende på deras behov.

Nästa steg i processen är att forma. Detta är en komplicerad process och kräver högutbildad personal för att utföra den på rätt sätt. Målet är att skapa en produkt med en exakt form, utan överskottsmaterial. För att uppnå detta måste en tillverkare överböja delen innan den böjs. En tillverkare som är skicklig i denna process kommer att undvika detta problem. Detta steg är viktigt för en högkvalitativ produkt, men det är också viktigt för slutproduktens hållbarhet.

Det finns olika verktyg och maskiner som används för plåtbearbetning. De grundläggande verktygen som används är handverktyg och elverktyg. De vanligaste handverktygen är filar, hammare och järnsågar. Andra elverktyg inkluderar lasrar, orbitalslipar och lödkolvar. Under plåtbearbetning kan de olika verktygen och maskinerna variera beroende på syftet med jobbet. Ett verktyg som vanligtvis används i denna process är cirkelsågen.

Den tredje typen av plåtbearbetning är böjning. Denna process kräver olika verktyg och maskiner för denna process. Vanligast är att ett företag använder handverktyg för att skära plåt och elverktyg för att böja den. Den kan användas vid tillverkning, inklusive svetsning, lödning och limning. Det finns också elverktyg som används för att tillverka delar. Vissa av dessa verktyg är mycket komplexa, så en person med dessa färdigheter bör kunna hantera dem effektivt.